De voordelen van een hoogpolig vloerkleed

Het kiezen van het juiste vloerkleed kan moeilijk zijn, omdat er veel verschillende soorten en maten beschikbaar zijn. Een eerste vraag die gesteld kan worden bij het maken van de juiste keuze is: kies ik voor een hoogpolig of voor een laagpolig vloerkleed? Een factor in die keuze is natuurlijk je eigen voorkeur, maar ook zaken als de inrichting van het huis of het onderhoud. Hier worden enkele aspecten van de hoogpolige variant besproken, om je te helpen bepalen in hoeverre dat bij je past. 

Wat is een hoogpolig vloerkleed?

Een hoogpolig vloerkleed wil zeggen dat de opstaande draden, oftewel de pool, een minimale lengte hebben van 1 centimeter. Een hoogpolig vloerkleed is daardoor dikker dan een laagpolige variant. Doordat het kleed dikker is, voelt het zacht en warm aan. Dat is perfect voor mensen die gauw last hebben van koude voeten. Ook geeft het een zachte ondergrond, waardoor het bijvoorbeeld uitermate geschikt is voor in de slaapkamer. Uit bed stappen op een zacht, warm vloerkleed is een positief begin van de dag. Maar ook voor de woonkamer is een hoogpolig vloerkleed zeer geschikt, omdat het een voor een knusse, huiselijke uitstraling zorgt. Een bijkomend voordeel is dat een hoogpolig vloerkleed geluiddempend werkt, en dus de galm in de kamer vermindert. 

Zachte wol

Een voorbeeld van de hoogpolige variant is het wollen vloerkleed. Een wollen vloerkleed is niet alleen lekker zacht, het is tevens sterk en slijtvast en dus een duurzame investering. Wol komt van schapen, en is daardoor een natuurlijk product. Dat heeft een aantal voordelen. Zo bevat wol lanonile, wat zorgt voor een zelfreinigende werking waarbij vuil en bacteriën worden afgestoten. Bovendien hebben de natuurlijke vezels een vetlaagje dat vocht afstoot, hetzelfde vetlaagje waardoor schapen in de regen kunnen staan en toch door hun vacht beschermd worden. Daarnaast heeft wol als voordeel dat het de woonruimte een rustieke sfeer geeft. Daarbij hoeft de wol helemaal niet klassiek wit te zijn, mocht dat niet bij het interieur passen. Wollen vloerkleden zijn beschikbaar in verschillende tinten, zoals zwart, bruin of beige. 

Onderhoudsvriendelijk

Het onderhoud van een wollen of hoogpolig vloerkleed is dus niet arbeidsintensief. Doordat het materiaal zacht is, is het niet moeilijk om vuil te verwijderen. Regelmatig de stofzuiger er overheen halen is voldoende. Stofzuigen maakt het vloerkleed niet alleen schoon, het helpt ook de polen weer overeind te zetten. Een hoogpolig tapijt kan platter worden naarmate er meer over gelopen wordt. De zuigkracht van de stofzuiger maakt dat de polen vanzelf weer overeind komen. Ook is het aan  te raden om het kleed om de zoveel tijd ouderwets uit te kloppen. Dat zorgt er namelijk voor dat vuil of stof dat zich in de polen heeft kunnen nestelen weer loskomt. Heb jij al zo’n tapijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *