Alles over zilveren sieraden

Alles over zilveren sieraden

Het ene zilveren sieraad is het andere niet en dat heb je vast al eens gemerkt als je kijkt naar de prijzen. Wat is het verschil tussen al dat zilver en hoe onderhoud je je zilveren sieraden het beste? We leggen je het in dit artikel allemaal uit. 

Sterling 925 zilver of gewoon staal?

Zilver is ontzettend populair als het gaat om sieraden. Er zijn sieraden die gemaakt worden van roestvrijstaal, ook wel stainless steel genoemd bij sieraden. Dit materiaal heeft heel veel weg van zilver, maar is het dus niet. Dit staal is ontzettend sterk en zal er lang mooi uit blijven zien, omdat het niet roest. Bovendien zijn sieraden gemaakt van stainless steel doorgaans een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld 925 zilver. Het nadeel van rvs sieraden is dat ze nikkel bevatten. Nikkel is een stofje waar veel mensen allergisch voor zijn. Ook kan stainless steel gaan reageren met bijvoorbeeld chloor of je parfum. Sterling 925 zilver wordt het vaakst gebruikt voor sieraden. Ook deze sieraden bestaan niet voor 100% uit zilver; dat kan ook niet, want zilver is van nature niet sterk genoeg om er sieraden van te kunnen maken. Sterling 925 zilver bestaat dan ook voor 92,5% uit zilver, aangevuld met een ander sterk materiaal en is vrij van nikkel. 

Andere zilvergehaltes

Het gaat dus met name om het gehalte aan zilver, waarbij sterling 925 zilver het hoogste gehalte is wat betreft sieraden. Een stap daaronder is 835 zilver. Dit bestaat voor 83,5% uit puur zilver en wordt aangevuld met andere materialen. 835 zilver wordt voornamelijk gebruikt bij grotere producten, zoals schalen of bestek. Als hiervoor ook 925 zilver zou worden gebruikt, zouden deze producten namelijk veel te duur worden. Bij stalen sieraden kan er een dun laagje zilver worden gebruikt, om het op zilver te doen laten lijken. Deze sieraden worden dan verzilverd. 

Hoe weet ik of mijn zilveren sieraad van zilver is gemaakt?

Om er zeker van te zijn dat het sieraad van sterling 925 is gemaakt, kun je kijken of je ergens het getal 925 in het sieraad ziet staan. Dit is hét bewijs dat je ring, zilveren oorbellen of armband is gemaakt van zilver.  Soms zie je ook 925 zilver staan. Dit is precies hetzelfde als sterling 925 zilver; de naam is iets anders, maar verder zijn er geen verschillen.  

Zilver onderhouden

Zilver is van zichzelf al enorm duurzaam, omdat het lang mooi blijft. Echter is het wel verstandig om je zilveren sieraden goed te onderhouden. Zilver kan namelijk gaan reageren met de pH-waarde op je huid. Hierdoor kan het sieraad zwart gaan uitslaan of dof worden. Met behulp van een zilverpoetsdoekje kun je het sieraad weer laten glanzen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *